Månadens utställare

        

        Månadens utställare

 

 

Anna Leandersson

Anna Krukor & Fat

 

Efter utbildning på bl a Capellagården på Öland som jag slutade 1988 har jag haft egen verkstad. Drejskivan är mitt främsta verktyg. Jag arbetar mest i stengods och helst med bruksföremål, som gärna får vara unika. Jag dekorerar ibland med guld och platina. Vardagen får gärna kännas lite

lyxig och med guldkant tycker jag. Läs mer om mej på min hemsida, se info nederst på sidan.

 

Mitt senaste och roligaste projekt är min vedeldade saltugn, där jag får utlopp för min experimentlusta med alla mina idéer. Jag är alkemist och drejare och konstnär! Det är ett ganska tidsödande och kanske inte så rationellt arbete. Men det känns så rätt. Alla fyra elementen måste samarbeta. Jord, lera, vatten, luft, vind, eld och lågor! 

 

Att saltbränna betyder att man tillför vanligt koksalt i ugnen vid ca 1250-1300 grader. Saltets natrium förenar sej med lerans kvarts och bildar en glasyr. Gamla Höganäskrukor är saltbrända, det blir ett väldigt starkt och tåligt material.

Glasyren kännetecknas av att den blir lite porig som ”apelsinskal” detta kan bli mer eller mindre och krukorna får också en ”skuggsida” där eldens lågor inte har nått fram lika starkt.

 

Min ugn är en sk ”bourrybox-ugn” man eldar med meterlång ved i en vedbox som brinner nedåt, elden flammar runt i ugnen och tar sedan vägen ut genom den 5 meter höga skorstenen. Med bra ved tar det ca 15 timmar att elda upp den i rätt temperatur.

 

När man bränner keramik med ved så smälter också askan som hamnar på krukorna ut som glasyr, det kan ge spännande effekter och ingen kruka är den andra lik.

 

Jag har jobbat som keramiker i snart 30 år. Men det är ju inte så värst lång tid, i Japan säger dom att det tar 7 generationer att bli en bra krukmakare….

 

 

Ateljé och butik i Morup, 1 mil norr om Falkenberg.

 

Annas Krukor & Fat

Tobiasa gård Morup 517

311 90 Morup

 

Tel: 070-661 52 60

 

Hemsida: www.annalea.se

Epost: anna@annalea.se

Butik Uniks öppettider:

Måndag kl 10 - 14

Tisdag - fredag kl 10 - 18

Lördagar kl 10 - 14

Hitta oss

Storgatan 27, 311 31 Falkenberg

E-post: info@butik-unik.se

Tel: 072-241 07 70

0346-107 70

© Copyright 2018 Butik Unik.

Alla rättigheter förbehålls.